Η Χίος, με τα πλούσια, χαρισματικά εδάφη και το ευνοϊκό, μεσογειακό της κλίμα που χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, έχει μακραίωνη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια. Εδώ παραγόταν ο περίφημος Αριούσιος οίνος, ο πιο ονομαστός και -σύμφωνα με τους περισσότερους γευσιγνώστες της εποχής- ο καλύτερος ελληνικός οίνος της αρχαιότητας και των μεταγενέστερων χρόνων. Αλλά και τα άλλα χιώτικα κρασιά, όπως ο Μέλας Οίνος -το σημερινό Χιώτικο Κρασερό- ήταν ξακουστά σε όλο το Αιγαίο και αποτελούσαν είδος πολυτελείας. Με την καταστροφή της νήσου κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και τη μετανάστευση των κατοίκων της, η αμπελοκαλλιέργεια εγκαταλείφθηκε, αλλά σήμερα, με πολλή φροντίδα και νέες φυτεύσεις, ο ξεχασμένος χιώτικος αμπελώνας επιστρέφει δυναμικά, αναβιώνοντας την αίγλη του παρελθόντος.
Στον ενιαίο, οικογενειακό αμπελώνα Φωτεινού, ο οποίος προέκυψε από τη συνένωση επτά διαφορετικών ιδιοκτησιών συνολικής έκτασης εννέα στρεμμάτων, καλλιεργούνται τοπικές και αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες με σεβασμό στο περιβάλλον και τις πατροπαράδοτες αξίες της αμπελουργίας.
Αυτόχθονη ποικιλία του Αιγαίου που θεωρείται ότι παρήγαγε τον ξακουστό από την αρχαιότητα Πράμνειο οίνο. Δίνει εκλεκτά ερυθρά κρασιά με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, χαμηλή οξύτητα και μέτριες ταννίνες. Ωριμάζει στη φιάλη και συνδυάζεται με λευκά και κόκκινα κρέατα.
Σπάνια χιώτικη ποικιλία που συχνά αναμιγνύεται με άλλες αυτόχθονες ή διεθνείς. Δίνει κόκκινα και ροζέ κρασιά με φινετσάτη γεύση, βελούδινη υφή και αρώματα μεσογειακών βοτάνων και φρούτων του δάσους. Ωριμάζει στο βαρέλι, απογειώνοντας τα μεθυστικά του αρώματα.
Δυσεύρετη παλιότερα αλλά ραγδαία πλέον ανερχόμενη αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία. Δίνει δυνατά κρασιά με βαθύ κόκκινο χρώμα, έντονα αρώματα εξωτικών φρούτων και μπαχαρικών, μέτρια οξύτητα και υψηλές ταννίνες. Ωριμάζει για μεγάλο διάστημα σε δρύινα βαρέλια.
Σχετικά άγνωστη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα νησιώτικη ποικιλία που ξεχωρίζει χάρη στον έντονο αρωματικό και πολύπλοκο χαρακτήρα της. Δίνει ανάλαφρα και δροσιστικά λευκά κρασιά με χαρακτηριστική οξύτητα και έντονα αρώματα εσπεριδοειδών.
Λευκή ποικιλία του Αιγαίου με ευρύτατη συμμετοχή σε πολυποικιλιακές παραγωγές. Δίνει ξηρά κρασιά με διαυγές αχυροκίτρινο χρώμα και πλούσιο σώμα που γεμίζει το στόμα με μια αίσθηση γήινης τραχύτητας.