ΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

ΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Η ελιά, αυτό το ευλογημένο δέντρο που λατρεύει το ήπιο μεσογειακό κλίμα, μοιάζει γεννημένη για την Ελλάδα. Εδώ και 4.000 χρόνια, το ελαιόλαδο αποτελεί ελιξίριο θεών και ανθρώπων και αναντικατάστατη τροφή για τους Έλληνες που του έδωσαν ξεχωριστή θέση στην καθημερινή τους ζωή, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους.

Στη Χίο, οι αιωνόβιες ελιές ριζώνουν βαθιά στην ιστορία του τόπου και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της περίφημης χιώτικης γαστρονομίας. Κάθε σταγόνα ελαιόλαδου είναι γεμάτη με τα αρώματα της γης και τους ήχους της θάλασσας, ενώνοντας παρελθόν και παρόν σε απόλυτη αρμονία.

Ο ελαιώνας Φωτεινού αποτελείται από 2.400 περίπου ελαιόδεντρα συνεργαζόμενων κυρίως καλλιεργητών, με τους οποίους έχουμε συνάψει μακροχρόνιες συμβάσεις. Η καλλιέργεια, την οποία παρακολουθούμε και ελέγχουμε στενά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι αυστηρά βιολογική, ενώ μεγάλη ποσότητα του παραγόμενου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου προέρχεται από ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των 60 ή και των 100 ετών.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Στον βιολογικό ελαιώνα Φωτεινού καλλιεργούνται οι ποικιλίες Θρούμπα Χίου, Κορωνέικη και Picual.

Θρούμπα Χίου

Ένας από τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Χίου, η θρούμπα ή κουρμάδα όπως την λένε οι ντόπιοι, δεν κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο λόγω του μικρού όγκου παραγωγής της. Έχει τη μοναδική ιδιότητα να αποκτά τη γλυκιά της γεύση με φυσικό τρόπο, χωρίς καμία επεξεργασία. Οι παραγωγοί στρώνουν τα δίχτυα τους κάτω από τα δέντρα και περιμένουν υπομονετικά να ωριμάσει μόνη της και να πέσει από το κλαδί. Καταναλώνεται αμέσως ή διατηρείται χωρίς συντηρητικά. Μπορεί επίσης να συλλεχθεί στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο καρπός είναι ακόμα ξανθωπός, και να καταναλωθεί ως τσακιστή. Η θρούμπα Χίου παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.

Κορωνέικη

H βασίλισσα των ελληνικών ποικιλιών με πατρίδα την περιοχή της Κορώνης στην Πελοπόννησο. Ποικιλία μικρόκαρπη, προσαρμόζεται ικανοποιητικά σε φτωχά εδάφη και είναι ανθεκτική στην ξηρασία και τους ανέμους. Λόγω του μικρού του μεγέθους, ο καρπός είναι κατάλληλος μόνο για ελαιοποίηση. Η κορωνέικη ελιά παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο εκλεκτής ποιότητας με πρασινοκίτρινο χρώμα, πλούσιο άρωμα και φρουτώδη γεύση.

Picual

Πρώιμη ποικιλία με μεγάλη παραγωγικότητα που καλλιεργείται ευρέως στην Ισπανία, καλύπτοντας περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής ελαιόλαδου. Πλούσια σε πολυφαινόλες, αναμιγνύεται συχνά με άλλες ποικιλίες ώστε να αυξήσει τη σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής τους. Παρουσιάζει υψηλό δείκτη ανθεκτικότητας απέναντι στο κρύο και την ξηρασία και ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε διαφορετικά υψόμετρα και τύπους εδαφών, και σε όλες τις κλιματικές συνθήκες. Το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι υψηλής ποιότητας, με χαρακτηριστικά έντονο άρωμα και αναγνωρίσιμη γεύση.